Viscolul va incarca facturile la curent si la gaze

30 ianuarie 2014

Vremea urata de afara nu ne costa doar nervi, ci si bani multi. Individual, prin facturile pe care le vom plati, cat si ca natie.

Consumul de electricitate a crescut in tara cu 20% si e in urcare. Productia de curent a ajuns la un varf de 9.500 de MW pe ora, cu peste 2.000 de MW/ora fata de acum doua zile. Productia de acum este comparabila cu cea din anii de comunism, insa acum se mai face si export.

Morile de vant s-au invartit puternic astazi, pe fondul viscolului, asa ca au ajuns sa asigure 20 la suta din totalul productiei. Peste 30 la suta din productie vine de la centralele pe carbuni, iar restul de 50 la suta se imparte intre hidrocentrale si centrala nucleara. Au fost puse in functiune mai multe termocentrale decat de obicei si aceasta e energie mai scumpa.

Cresterile din termocentrale se vad in importurile de gaze. S-au triplat in aceste zile, fata de o perioada normala de iarna, ca urmare a cresterii consumului. Numai ieri, consumul de gaze a fost cu 24 la suta mai mare. In vara s-au inmagazinat gaze ieftine din productia interna, dar nu au ajuns.

Potrivit unor surse din cadrul Dispeceratului de gaze, citate de Agerpres, productia interna este la nivel maxim, la fel si extractia din depozite, astfel ca singura sursa disponibila este importul din Rusia.

Acum e o perioada buna, caci pretul gazelor din import la Gazprom a mai scazut, undeva spre 400 de dolari pe mia de metri cubi. Dar pe fondul cererii, pretul va urca peste cateva luni.

Sursa: digi 24