Intrebari frecvente

In ce consta activitatea de verificare tehnica periodica la centrala termica?

Verificarea tehnica periodica cuprinde urmatoarele activitati:
 • deschiderea centralei, inclusiv partea cu camera de ardere
 • curatarea de praf  si impuritati a interiorului centralei – se face cu ajutorul aspiratorului din dotare si cu o pensula; partile cu suprafete mai drepte pot fi sterse cu o carpa uscata.
 • verificarea vizuala si auditiva a anumitor parti componente – ex. prezenta ruginei datorita condensului acid sau a scurgerilor pe la imbinarile cu garnituri, sunetul pompei in functionare, sunetul vanei de gaz la cuplare etc. Se verifica principalele elemente de siguranta cum ar fi protectia la supra temperatura, la lipsa de apa sau de gaz.
 • verificarea presiunii de aer din vasul de expansiune, care trebuie sa fie aprox. 0,8 bar.
 • efectuarea de teste absolut necesare pe apa calda si pe incalzire, pentru a observa functionalitatea centralei:
 • efectuarea analizei gazelor de ardere cu ajutorul analizorului de noxe.
 • intocmirea actelor prin consemnarea stadiului echipamentului si semnarea acestora de ambele parti.
 • sigilarea centralei pentru a evita interventia unei persoane neautorizate. De regula, firmele specializate mentioneaza pe sigilii numarul de telefon la care pot fi contactate, precum si data expirarii verificarii actuale.
 • In functie de rezultatele obtinute, VTP poate avea rezolutia:
  • „se adminte continuarea utilizarii”
  • „se interzice functionarea in continuare a aparatului”
Rezultatele se trec in „Raportul de verificari, incercari si probe in vederea autorizarii functionarii aparatului”.

Ce reprezinta verificarea tehnica periodica si cand trebuie efectuata?

Verificarea tehnica periodica, denumita generic si VTP este o reglementare legislativa aplicata echipamentelor de inclazire indivuduale (centralelor termice) ce se realizeaza numai de catre un prestator de specialitate autorizat de catre ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), la solicitarea proprietarului, atunci cand acesta considera necesar, fiind obligatorie la maximum doi ani, pentru reautorizarea functionarii echipamentului.

VTP-ul este o operatie necesara si obligatorie, in primul rand pentru a evita dezastre materiale sau chiar pierderi de vieti omenesti generate de utilizarea unor echipamente ce nu au fost instalate corespunzator sau care nu functioneaza in maxima siguranta. Daca sunt montate si intretinute corect, centralele termice sunt echipamente sigure.  Mai mult, daca sunt verificate periodic, se poate optimiza consumul de combustibil. O centrala termica ce nu este supusa verificarilor periodice ajunge sa consume mult peste limita obisnuita, devenind practic ineficienta. Mai mult, neindeplinirea acestei obligatii poate conduce si la pierderea garantiei pentru echipament, asigurata de catre producator.

In ce consta activitate de punere in functiune a centralei termice?

PIF = punerea in functiune, include un ansamblu de lucrari de specialitate care definitiveaza montarea/instalarea centralei termice la locul de functionare, menite sa confirme, pe baza incercarilor functionale executate in conditii reale de lucru, disponibilitatea de functionare a echipamentului si aptitudinea acestuia de a realiza si functionarea la parametrii de siguranta si de performanta declarati de producator. Aceasta activitate se poate efectua numai de catre un agent economic autorizat de ISCIR.

In ce consta activitatea de instalare a centralei termice?

Activitate de instalare reprezinta un ansamblu de operatiuni de pozitionare a centralei termice la locul de functionare, de fixare a acesteia in/pe pozitia de functionare si de racordare la circuitele tehnologice de apa, aer, combustibil, evacuare de gaze arse, energie auxiliara (electrica, pneumatica sau hidraulica) si la circuitele tehnologice ale retelei de consum. Aceasta activitate se poate efectua numai de catre un agent economic autorizat de ISCIR.

Pot obtine finantare pentru cumpararea unei centrale termice?

Prin parteneriatele pe le-am incheiat cu institutiile financiare  da, este posibil sa beneficiezi de finatare. Astfel, iti poti achizitiona in rate nu numai centrala termica ci toate echipamentele si accesoriile necesare instalatiei tale.

Verifica in magazinul Simodor oferta de finantare cu plata in rate!