Viata mai scumpa din 1 octombrie

01 octombrie 2017

Gazele se scumpesc de astazi cu 6%, factura urmand sa fie mai mare cu aproximativ 4 lei la o gospodarie medie, tarifele la electricitate urca cu 0,030 lei/MWh, iar la carburanti pretul creste din cauza majorarii accizelor, lansand in cascada scumpirilor produse cu cele mai mari ponderi in inflatie.

Scumpirea gazelor si a energiei electrice a fost anuntata saptamana trecuta de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), iar scumpirea carburantilor era asteptata inca din 30 august, cand Guvernul a adoptat o ordonanta care prevede majorarea accizelor in doua etape, la 15 septembrie si la 1 octombrie. In prima etapa, pretul carburantilor – motorina si benzina – a trecut pragul de 5 lei/litru, de la 4,1-4,3 lei/litru in perioada anterioara.

Si gazul petrolier lichefiat (GPL), utilizat cel mai mult de taximetre, a urcat de la 2,2 la 2,7 lei/litru, iar unele companii de taxi din Bucuresti, care percepeau tarife de 1,39 lei/kilometru, si-au anuntat recent intentia de a mari aceste tarife la 1,65-1,69 lei/kilometru, din 1 octombrie.

Ca urmare a scumpirii combustibililor, sunt de asteptat si scumpiri la produsele la care acestia au ponderi mari in costul de productie/transport. Alimentele, in general, au ponderi mari in costuri cu transportul, iar la paine se adauga si influenta gazelor utilizate in cuptoare.

sursa: mediafax.ro