Romania a atins tinta pentru anul 2020 privind ponderea resurselor regenerabile in consumul intern brut de energie

08 ianuarie 2014

Energia regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a depasit 3.757 de MW, cu 60% mai mult decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Astfel, in primele 11 luni din 2013 au fost instalate proiecte regenerabile cu o capacitate de peste 1.400 de MW, care s-au adaugat la cei 2.335 de MW care erau in sistem pana la acea data.

Prin urmare, 2013 va ramane in istoria sectorului energetic romanesc drept anul cand s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile.

Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat in domeniul energiei fotovoltaice, unde existau la finele lunii noiembrie 2013 proiecte de 740 de MW, de 15 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2012, cand existau panouri fotovoltaice de doar 49 de MW.
In privinta eolienelor, proiectele au ajuns la 2.459 de MW, fata de 1.822 de MW la finele anului 2012.

In sistem mai exista microhidrocentrale de 505 de MW, fata de 405 MW in decembrie 2012, si centrale pe biomasa de 53 de MW, fata de 40 de MW in 2012.
Insa avantul luat de investitiile in productia de energie din surse regenerabile va frana in acest an, dupa ce Guvernul a decis sa reduca subventiile sub forma certificatelor verzi pe care le vor primi proiectele noi. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013, publicata in Monitorul Oficial din 16 decembrie, noile proiecte care intra in sistem de la 1 ianuarie 2014 primesc mai putine subventii.


De ce s-au redus subventiile

Dupa boomul din 2013, continuarea dezvoltarii acestei piete ar fi insemnat si o crestere spectaculoasa a facturilor platite de consumatorii finali. Aceasta deoarece schema de sustinere a energiei regenerabile inseamna acordarea de certificate verzi producatorilor, pe care acestia le vand pe o piata specializata, unde obtin astfel un venit in plus fata de pretul propriu-zis al energiei. Furnizorii clientilor finali sunt obligati sa cumpere un anumit numar de certificate verzi si transfera in factura finala costurile cu achizitia certificatelor.

Prin urmare, consumatorii finali, respectiv populatia si industria, sunt cei care platesc aceste subventii. Iar inmultirea proiectelor de energie regenerabila inseamna, prin urmare, facturi mai mari.

Ne-am atins deja tinta pentru 2020


Romania a instituit aceasta schema intrucat si-a asumat ca 24% din consumul sau intern brut de energie sa provina din surse regenerabile in anul 2020, fata de 17%, cat era in 2005. Oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au anuntat inca din luna noiembrie 2013 ca Romania si-a atins deja tinta si ca este cazul sa mai taie din subventii.

Schema promovata de Romania pana anul trecut era cea mai generoasa din UE. Potrivit acesteia, producatorii de energie eoliana primeau doua certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, cei din sectorul fotovoltaic beneficiau de sase certificate, iar cei care detineau microhidrocentrale primeau trei certificate verzi.
Aceste subventii, aplicate din 2011, au atras ca un magnet mii de proiecte, asa ca piata a luat o amploare deosebita, sectorul energiei verzi fiind singurul unde s-au investit miliarde de euro in ultimii ani. Potrivit Asociatiei Producatorilor de Energie Eoliana (RWEA), investitiile in sector au depasit 4,5 miliarde de euro.

Revenind la impactul subventiilor in pretul final, acest boom a dus si la o crestere spectaculoasa a facturii, iar oamenii s-au trezit ca platesc, pe langa pretul propriu-zis al energiei, inca 10% pentru certificatele verzi. In cazul industriei, ponderea certificatelor verzi este si mai mare, intrucat consumul de energie este superior.

Cum s-au redus subventiile


Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, la 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017-2020 acordarea unui numar de certificate verzi.
Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, ca pana acum. Proiectele eoliene beneficiaza de doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, de doua certificate din trei, cum era pana in prezent.

In plus, noile proiecte care intra in sistem dupa 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine subventii. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi mai primesc doar jumatate din subventiile de pana acum, respectiv trei certificate din sase.

In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate pana in 2017 si 0,25 certificate incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc si ele cu 0,7% mai putine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

Sursa: www.ecomagazin.ro