Pretul gazelor ar putea exploda pana in 2019

30 ianuarie 2014

Pana in 2019, cand piata va fi complet liberalizata, pretul gazelor va creste cu 150%, potrivit lui Aureliu Leca, expert in domeniul energetic si presedinte executiv al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice.

Leca a atentionat ca populatia ar putea suferi un soc al preturilor daca nu se vor lua masuri de eficienta si economisire.

"Romania trebuie sa-si liberalizeze preturile la energie, iar socul va fi la gazele naturale, unde pretul va creste cu 150% in cinci ani, cand se va finaliza procesul de liberalizare, fata de preturile de la inceputul acestui proces (anul 2012 — n.r.)", a spus Leca, citat de agerpres.ro.

Totodata, expertul considera ca majorarea pretului va mari grupul consumatorilor care nu-si vor putea plati facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

"Consider ca eficienta energetica si economisirea consumului sunt principalele solutii pentru aceasta problema. Romania are un potential urias de economisire de energie. Noi nu am avut pana acum aceasta mentalitate, intrucat am fost o tara bogata in astfel de resurse. Directivele europene ne obliga sa reducem cu 20% consumul de energie pana in 2020, iar daca nu luam in serios aceasta problema, riscul de a nu realiza aceasta obligatie este destul de mare", a adaugat Leca.
Calendarul de liberalizare a pietei gazelor naturale prevede o majorare de 10% in acest an a pretului pentru consumatorii casnici si o crestere de 18% pentru cei industriali.

Sursa: agerpres.ro