O noua sesiune "Casa Verde" in 2014

14 iulie 2014

O noua sesiune de apeluri pentru Programul ‘Casa Verde’ va fi demarata in acest an, dar acest lucru depinde foarte mult de rata incasarilor inregistrate la Fondul pentru Mediu, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

“Dupa ce vom finaliza toate dosarele de analiza, vom decide si asupra capacitatii institutionale si financiare de a lansa un nou apel pentru proiecte, anul acesta. Nu pot sa va spun cu certitudine ca vom avea un nou apel sau daca vom vorbi de anul viitor despre acest lucru. Depinde de programarea finantarilor aflate in curs la Fondul de Mediu si de rata incasarilor. Ceea ce pot sa va asigur este ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin toate diligentele pe care le face, dispune de resursele financiare pentru a duce programele pe care le-a anuntat anuntat anul acesta, la bun sfarsit. Incasarile totale pe Timbrul de Mediu se cifreaza, anul acesta, la aproximativ 280 de milioane de lei” , a afirmat Korodi.

Potrivit ministrului Mediului, pana la ora actuala, aproape 5.900 de dosare depuse in sesiunea din anul 2011, au fost deja aprobate si urmeaza sa fie semnate de catre beneficiari.

“In data de 25 iunie 2014 a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul de ministru care permite repornirea Programului ‘Casa Verde’ de la nivelul anului 2011. In urmatoarele zile, cele 5.835 de dosare aprobate deja sa fie transmise spre semnare si catre beneficiari. Acestea vor fi directionate catre Agentiile judetene de protectie a mediului care vor contacta beneficiarii si ii vor invita sa semneze contractele. In acelasi timp, pot sa va spun ca a fost demarata si procedura de analiza si pentru restul de 9.976 de dosare depuse in sesiunea anului 2011. Analiza si evaluarea dosarelor depuse se realizeaza in ordinea sosirii lor la Administratia Fondului pentru Mediu, iar proiectele aprobate si respinse vor fi publicate in cel mai scurt timp pe site-ul AFM. Asigur ca toti cei care au depus dosare de finantare in sesiunea 2011 a Programului ‘Casa Verde’ si a caror dosare au fost sau nu aprobate vor semna contracte de finantare in acest an”, a mentionat Attila Korodi.

“Casa Verde” este un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie solara, eoliana etc.

In ultima sa varianta, programul destinat persoanelor fizice consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, in functie de tipul instalatiei de incalzire pentru care a optat beneficiarul, dupa cum urmeaza: pana la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, pana la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 de lei pentru instalatii de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele fizice si-au putut depune dosarele de finantare nerambursabila la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza.

O persoana a avut posibilitatea sa depuna, in cadrul sesiunii de finantare, un singur proiect, dar in acelasi proiect a putut cumula doua tipuri de instalatii.

Sursa: Gazeta de Agricultura