O noua era in industria becurilor

13 ianuarie 2014

Noua tehnologie din industria becurilor, cea cu LED, le da mai multa libertate de creativitate producatorilor. Cei de la Philips au facut primul pas si au prezentat primul bec cu o forma plata in urma cu cateva saptamani. Acum au aparut si in magazinele online, iar pretul anuntat este de aproximativ 10 dolari.

Philips Slimstyle LED lumineaza cat un bec clasic de 60W. Asta inseamna ca are un consum de doar 10,5W si o durata de viata de aproximativ 25.000 de ore.


Becurile controlate prin smartphone si tableta


Tot in ceea ce priveste becurile, au inceput sa creasca in popularitate si cele care sunt controlate prin smartphone sau tableta. Primul bec de acest tip a fost dezvoltat tot de Philps. Sistemul Hue, asa cum a fost denumit de cei de la Philips, se conecteaza la un router de internet wireless. In pachetul de baza sunt incluse trei becuri, o telecomanda dedicata si un dispozitiv care preia comenzile de pe smartphone sau tableta.

Cei care vor sa-si foloseasca gadgeturile mobile pentru a stinge sau aprinde lumina trebuie sa instaleze Philips Hue, o aplicatie dedicata care se gaseste atat in iTunes cat si in Android Market. Aplicatia are mai multe presetari de lumina precum „Energizare”, „Pentru citit” sau „Relaxare”.

Becurile isi vor combina culorile in functie de starea pe care o ai. Poti seta sa fie mai mult rosu sau verde in camera sau sa transformi totul intr-un curcubeu.

Becul care sta aprins si dupa ce a picat curentul


Un alt proiect interesant al unui bec, prezentat de curand, este si SmartCharge LED. Acest bec nu se stinge atunci cand pica curentul sau mai sta aprins cateva secunde pana ajungi la veioza sau in pat, spun cei de la gizmag.com.
Becul are incorporat un acumulator care incepe sa alimenteze cu energie atunci cand ramane fara sursa de curent. Si mai interesant este faptul ca e dotat si cu un senzor special care e capabil sa determine daca intreruperea este cauzata de o pana de curent sau e de la intrerupator.
Becul SmartCharge are o durata de viata de pana la 40.000 de ore, iar acumulatorul se poate inlocui dupa aproximativ 350 de cicluri de incarcare. Un astfel de bec ajunge la aproximativ 35 de euro.

sursa: yahoo news