Facturile la energie ar putea scadea cu 5 - 10%, de la 1 iulie

19 iunie 2013


"De la 1 iulie, ar trebui sa fie un impact in factura, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie sa ne spuna, ca au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie sa se faca pe sase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual sa o faca si noi anul acesta le-am cerut sa o faca semestrial. Au datoria sa respecte legea, ca oricare institutie, si trebuie sa isi organizeze activitatea sa faca lucrul acesta. Ar trebui sa se vada un procent semnificativ, intre 5 si 10%", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

Totusi, ministrul Energiei nu a putut spune daca, in urma calculului de supracompensare, se va obtine acest procent.

Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptata, recent, de Guvern, in actul normativ fiind prevazut ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro si solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, care propunea amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).

Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investitiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. Tranzactionarea certificatelor verzi se va face direct intre producatori si furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat sa reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile, care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National.

Sursa: Agerpres.ro