Factura la curent ar putea scadea cu 10% din iulie

23 mai 2013

Motivul îl reprezinta intrarea în vigoare a Ordonantei privind modificarea si completarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

În ceea ce priveste productia de energie regenerabila, Nita a mai spus ca se amâna, pentru trei ani, acordarea unui certificate pentru energia eoliana, doua pentru energia solara si unul pentru hidro.

“Se amâna acordarea certificatelor verzi, ele ramân aceleasi (...). Cele trei categorii vor intra în cosul ANRE si vor fi scoase de acolo peste trei ani de zile”, a explicat Constantin Nita, citat de agerpres.ro.

Proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publica de Ministerul Economiei, propune amânarea temporara începând cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pâna în 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi).

Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Sursa: yahoo news, 23.05.2013