Dublarea facturilor la intretinere. Comisia Europeana ne cere sa renuntam la subventionarea incalzirii la bloc.

25 martie 2013

Fara subventii pentru gigacalorie! Iata ce ne impune Comisia Europeana, care a dat Romania in judecata pentru ca nu a aplicat integral doua directive din domeniul energiei. Cert este ca, daca nu corectam imediat greselile, riscam amenzi de doua milioane de euro pe luna, iar daca aplicam regula, cu totii vom plati sume uriase pentru caldura sau curent electric.


Comisia Europeana ne cere sa renuntam la subventionarea incalzirii la bloc. Vor primi ajutoare de incalzire doar consumatorii vulnerabili, adica cei cu bani foarte putini. Ceilalti vor plati gigacaloria la pret intreg. Masura este obligatorie, dar oficialii au considerat ca "nu e oportuna" intr-un an electoral.

"Am facut eforturi pentru protectia populatiei si nu cred ca cineva s-a simtit neindreptatit! Oamenii au platit 170 de lei gigacaloria si primaria restul pana la 350", a declarat Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

De o dublare a facturilor la intretinere ar avea parte toti orasenii conectati la sistemele de termoficare, adica doua milioane de gospodarii.

Cea mai scumpa gigacalorie nesubventionata este de 830 de lei in Hunedoara, iar cea mai ieftina, de 80, la Beius.

Pe langa asta, preturile pentru gaz si curent cresc brusc. Avem exemplul vecinilor bulgari, care dupa ce au aplicat directiva n-au mai putut sa isi plateasca facturile si au iesit in strada.

Potrivit legii doar consumatorul vulnerabil ar trebui sa primeasca subventii.

Ionut Purica, expert in energie: "Nu trebuie sa existe consumatori vulnerabil doar rezidentiali, ci si intre firme. Altfel, firma care are factura mare intra in faliment si da oamenii in somaj - adica produce direct tot mai multi consumatori vulnerabili".

Comisia Europeana a cerut o amenda de 60.000 de euro pe zi pentru Romania.

Mihai Rosioru, purtator de cuvant CE in Romania: "Este vorba de directiva privind gazele naturale si de cea privind energia electrica. Romania nu este singura in aceasta situatie,mai sunt alte trei state membre".

In concluzie, suntem buni de plata orice-am face. Daca Guvernul aplica legile europene urgent, facturile si mai apoi toate preturile vor exploda. Daca trage in continuare de timp, amenzile vor depasi doua milioane de euro pe luna.

sursa: http://www.actualitati.net

Vezi Arhiva Stiri si Noutati