ANRE: Liberalizam mai repede pretul gazelor pentru industrie

14 ianuarie 2014

Dereglementarea pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea incheia mai devreme fata de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, avand in vedere estimarile privind scaderea pretului si a volumului gazelor importate, a declarat presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

“Avand in vedere preturile actuale si estimarile pentru la vara, exista posibilitatea sa reinterpretam pasii de liberalizare. Adica sa liberalizam mai repede pretul gazelor pentru industrie”, a declarat Havrilet pentru Mediafax.

Dereglementarea inseamna renuntarea la preturile administrate.

Romania s-a obligat fata de Comisia Europeana si FMI sa renunte la preturile reglementate la electricitate si gaze. Aceste procese se desfasoara separat pentru populatie si industrie. La sfarsitul anului trecut s-a incheiat dereglementarea pretului electricitatii pentru industrie.

Havrilet a afirmat ca, in 2011, calendarul de liberalizare a fost elaborat avand in vedere estimarea ca in acest an pretul gazelor importate va fi de 500 dolari pe mia de metri cubi, dar in prezent pretul este de 380 de dolari, astfel ca exista premisele ca la vara sa coste si mai putin.

Potrivit calendarului de dereglementare, pretul platit de companii pentru gazele din productia Romaniei va trebui sa fie cat cel de import. Deocamdata, pretul gazelor romanesti este cu 40% mai mic decat cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei.

“Daca la vara preturile vor fi egale si cantitatile de gaze importate vor fi mai mici decat ce am estimat, exista ipoteza sa liberalizam piata mai repede. Tendinta este in prezent de scadere a pretului si a volumelor importate”, a spus Havrilet.
Pentru populatie, dereglementarea pretului gazelor este programata sa se incheie in 2018.

Sursa: curierulnational.ro