Biserica Ortodoxa Cetatea de Balta
Beneficiar: Biserica Ortodoxa Cetatea de Balta
Proiect: incalzirea spatiului si furnizarea apei calde menajere
Locatie: comuna Cetatea de Balta, jud. Alba
Termen: 2009
Cerinte:
- Incalzirea prin pardoseala a spatiului din Biserica
- Furnizarea in regim instantaneu a apei calde menajere pentru botezuri si alte activitati bisericesti
Realizare:
- proiectare instalatie, obtinere avize si aprobari
- executie instalatie de incalzire prin pardoseala pe u suprafata de 370 mp
- montarea si punerea in functiune a unei centrale termice Westen Star Digit 310 Fi, cu putere de 31 kW
Provocare:
Un sistem de incalzire destinat bisericilor si cladirilor din categoria monumentelor istorice, trebuie sa indeplineasca niste cerinte deosebite. Este necesara foarte multa atentie la detaliile tehnice si de confort precum si in alegerea sistemului de incalzire, datorita sensibilitatii obiectelor de cult la schimbari de temperatura si umezeala. In consecinta trebuie evitate situatiile extreme, care sunt daunatoare obiectelor din lemn si a picturilor.
Luand in considerare aceste cerinte, se impune necesitatea incalzirii in biserici de asemenea maniera, incat sa se poata asigura un minim de 15°C, tinand cont ca participantii la slujba, sunt imbracati in haine de strada.
Din punct de vedere energetic, un factor de importanta majora, este repartitia de caldura. Aceasta trebuie dirijata in zona ocupata de credinciosi, intr-un mod cat mai uniform, evitandu-se incalzirea inutila a volumului de aer, situate la peste 2 – 3 m inaltime de la pardoseala (mai ales in biserici unde spatiul interior este foarte inalt). In cazul folosirii unui sistem clasic de incalzire la incaperi cu inaltimi mari, apare un fenomen de stratificare a aerului pe verticala, adica aerul cald ramane in partea superioara a incaperii iar straturile de aer mai rece in zona utila, zona ocupantilor. Astfel, sistemul clasic de incalzire devine in acest caz ineficient iar confortul termic este foarte scazut.
Beneficii:
- Atingerea unui nivel optim de confort termic, intr-un timp redus
- Repartitie uniforma de caldura datorita suprafetei radiante de mari dimensiuni
- Posibilitatea realizarii unei temperaturi de garda, necesara protejatrii obiectelor de cult
- Apa calda disponibila oricand, oricat, fara fluctuatii de debit sau temperatura
- Posibilitatea controlului automat asupra intregului sistem de incalzire
- Posibilitatea de adaptare ulterioara a instalatiei si cuplarea acesteia cu panouri solare pentru aportul la incalzire si/sau furnizare de apa calda menajera
- Estetica interioara – nu sunt vizibile elementele de incalzire, arhitectura bisericii ramanand intacta
- Economie de energie datorita functionarii instalatiei cu temperatura scazuta a agentului termic, comparativ cu incalzirea prin radiatoare
„
Frigul, zapada, ploaia – le ingheata picioarele enoriasilor ce vin pe jos duminica de duminica in Sfanta Biserica sa se roage la Bunul Dumnezeu, sa-I multumeasca si sa primeasca ajutorul Lui. Dar Casa Domnului ii intampina cu o atmosfera deosebita, cu caldura si confort. Cand nu avem slujbe, temperatura in biserica este de maxim 10°C. In cazul in care am fi optat pentru incalzirea prin radiatoare, chiar daca am fi dat drumul la centrala cu cateva ore inainte de inceperea slujbei, temperatura din biserica nu s-ar fi mentinult la un nivel optim de confort. Plus ca centrala ar fi consumat foarte mult combustibil ca sa asigure o temperatura acceptabila si asta ar fi insemnat cheltuieli semnificative pe care Biserica noastra ar fi trebuit sa le sustina. Prin incalzirea in pardoseala se atinge un nivel optim de confort termic intr-un timp redus, iar costurile de exploatare sunt mici. In plus, enoriasii care participa la slujbele religioase simt inca din primele momente cum caldura le invaluie picioarele. Suntem foarte incantati si multumiti de alegerea facuta si personal consider ca pentru biserici, incalzirea in pardoseala este cea mai potrivita solutie, si asta prin prisma multiplelor beneficii ce le ofera un astfel de sistem.”
Preotul Vasile Goga