Energia regenerabila, 41% din consumul de electricitate in 2013, peste tinta asumata

23 martie 2014

Ponderea electricitatii produse din surse regenerabile in consumul final brut de energie electrica al tarii in 2013 a fost de 41%, peste tinta de 38% asumata de Romania pentru anul 2020, potrivit unui document al Departamentului pentru Energie.

Romania si-a asumat in fata Comisiei Europene ca 24% din consumul total de energie (electrica, termica, toate tipurile de combustibili) din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa la 1 ianuarie 2014.

Pe segmentul de energie electrica, tinta asumata pentru anul 2020 este de 38%, iar tinta intermediara este de 35% pentru anul 2015, astfel ca informatiile Departamentului pentru Energie arata ca Romania a depasit deja ambele stachete.

Potrivit aceluiasi document, care reprezinta nota de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern, ANRE estimeaza ca, la finele acestui an, in Romania vor fi in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile cu o putere de circa 6.000 de MW, in crestere cu 40% fata de 4.300 de MW, cat este capacitatea lor totala de acum.

Proiectul de HG prevede scaderea cotei de energie electrica produsa din surse regenerabile care va beneficia in acest an de sistemul de promovare prin certificate verzi, la 11,1% din consumul final brut de energie electrica, fata de 15%, cat era prevazut pentru acest an.

“Pentru anul 2014, cota de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi este de 11,1% din consumul final brut de energie electrica”, spune textul proiectului.

Conform legislatiei in vigoare, cota ar fi trebuit sa fie de 15% in acest an, au explicat surse din cadrul institutiei, citate de Agerpres.

“In acest moment, componenta de certificate verzi, adica impactul lor in facturile finale, este de 42 de lei pe MWh. Daca ar fi ramas cota de 15%, componenta de certificate verzi s-ar fi majorat la 80 — 83 de lei pe MWh”, au spus sursele citate.
Potrivit acestora, cota de 11,1% este aceeasi cu cea stabilita pentru anul 2013, astfel ca, practic, componenta de certificate verzi din factura ramane la valoarea de 42 de lei pe Mwh.

“Indiferent de cata energie regenerabila se va produce anul acesta, impactul certificatelor verzi in factura nu va fi majorat, pentru ca energia regenerabila produsa in plus nu va beneficia de certificate verzi”, au mai spus sursele citate.
Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.

Sursa: Daily Business