Sunteti aici:
>
Home
> Companie
> Informare si consiliere
>
Sfaturi utile
> Sfaturi utile pentru sistemul tau de incalzire
Sfaturi utile pentru sistemul tau de incalzire
Doresti sa incalzesti economic si ecologic? Iti recomandam cateva idei ce te vor ajuta sa-ti reduci costurile cu incalzirea locuintei.
- Verifica sistemul de incalzire, deoarece fiecare mm de sedimente si un arzator montat gresit te poate costa cu aproximativ 5% mai multa energie; in schimb, un apel la firma de instalatii numai cativa lei.
- Cu o centrala veche (de peste 8-10 ani) nu se poate discuta despre economisirea energiei sau despre protejarea mediului. Daca doresti sa modernizezi instalatia de incalzire, atunci actioneaza acum, inainte ca iarna sa iti goleasca buzunarele.
- Nu uita sa faci o evaluare a consumului de energie pentru instalatia termica. Apeleaza la un instalator autorizat pentru a-ti face un calcul comparativ intre sistemul vechi si unul nou.
- Nimic nu este mai eficient decat tehnica in condensatie. Intreaba instalatorul despre modelele si ofertele centralelor in condensare existente in piata. In majoritatea tarilor exista programe guvernamentale de finantare pentru modernizarea instalatiilor de incalzire. Speram ca in viitorul apropiat sa beneficieze si Romania de astfel de programe, prin care sa putem economisi bani.
- Nu aerisi locuinta prea mult, ci de 2 ori pe zi, scurt si bine – aproximativ 5 minute. Nu uita sa inchizi termostatele. Astfel se aeriseste incaperea fara a se pierde insa caldura acumulata in mobila si in pereti.
- Ia in calcul izolarea termica a locuintei. Costurile cu incalzirea iti pot scadea la jumatate daca utilizezi un termosistem de minim 10 mm pentru anveloparea cladirii. Evident, si geamurile cu sistem termopan ajuta la diminuarea pierderilor de energie.
- Aeriseste radiatoarele daca constati ca se incalzesc neuniform sau daca fac zgomot. Desfa capatul de aerisire al radiatorului si lasa sa iasa aerul pana incepe sa curga apa.
- Cand se intuneca afara trage jaluzelele sau draperiile la geamuri. Efectul asupra locuintei este acelasi cu efectul paturii asupra omului. Astfel economisesti circa 4% din consumul de energie.
- Nu acoperi sursele de caldura sau termostatele cu imbracaminte, perdele sau mobila si nu le folosi pe post de uscatoare de rufe. Astfel se poate pierde pana la 20% din energie.