Cum ne pregatim centrala termica pentru iarna

Sezonul rece se apropie si este timpul sa ne pregatim asa cum trebuie centrala termica pentru ca aceasta sa functioneze la parametrii normali toata iarna. Astfel, in cazul centralei termice pe gaz, este foarte importanta verificarea periodica efectuata de o firma autorizata ISCIR, pentru a afla din timp daca centrala nu incalzeste apa calda sau nu ofera caldura la parametrii pe care ii dorim, au declarat specialistii consultati de „Adevarul”.

Un alt pas il reprezinta optimizarea consumului de gaze naturale. In mod normal ne interesam inca de cand facem achizitia centralei cat consuma o centrala pe gaz intr-o luna. Daca ne dorim sa nu platim suplimentar este momentul sa verificam functionarea corecta a elementelor centralei.

Identificarea eventualelor defecte


Pregatirea centralei termice pentru sezonul rece implica identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente: verificarea si aerisirea caloriferelor, verificarea alimentarii cu gaze si apa a centralei si a presiunii, verificarea bateriilor de la termostat, verificarea robinetelor de la centrala/calorifere, precum si a tevilor, a cosului de evacuare, curatarea filtrelor de sub centrala (de catre un specialist), verificarea valabilitatii verificarii periodice ISCIR (o data la 2 ani), verificarea tensiunii de alimentare a centralei.

Reducerea riscurilor de defectiune in timpul iernii

Daca efectuam verificarile necesare inainte de a pune centrala in functiune vom reduce pana spre zero sansele ca aceasta sa se defecteze chiar in momentul in care avem cea mai mare nevoie de ea. Intretinerea centralei are scopul asigurarii bunei functionari pentru perioade lungi de timp. Acesta este scopul reviziilor si reparatiilor si de aici apare necesitatea efectuarii lor periodice in mod obligatoriu.

Optimizarea consumului de combustibil

Exista mai multe trucuri care ne pot ajuta sa optimizam consumul centralei noastre. Primul este pe cat de simplu pe atat de eficient. Acesta presupune inchiderea centralei atunci cand nimeni nu este acasa.

Daca temperaturile din exterior sunt extrem de scazute atunci vom seta termostatul sa porneasca la temperaturi mai mici decat atunci cand suntem acasa. Astfel vom stii ca centrala va porni periodic si excludem riscul inghetului.

Cum putem obtine un consum optim

Temperatura apei incalzite de centrala termica este foarte importanta in ceea ce priveste consumul. Pentru a face economie la gaze vom seta temperatura apei la 48-50 de grade Celsius. Astfel nu o vom mai combina cu apa rece scazand implicit consumul.

Un alt truc pe care il vom folosi pentru un consum redus de combustibil este sa inchidem caloriferele din camerele pe care nu le folosim frecvent. Acestea se vor incalzi totusi suficient de la caldura emisa de la camerele care sunt incalzite. Astfel puteti sta linistiti ca nu se vor produce eventuale pagube. Pentru siguranta ele mai pot fi pornite periodic.

Un termostat de camera este sfant in ceea ce priveste utilizarea centralei termice. Acesta regleaza facil temperatura interioara. Se recomandaautilizarea a doua trepte de temperatura pentru un consum optim, o treapta pentru zi (aproximativ 21 de grade Celsius) si una pentru noapte (setata la 18 sau 19 grade Celsius). Este cunoscut faptul ca fiecare grad Celsius in plus pe termostat va creste consumul suplimentar de combustibil cu 6-7%.

Termostatul de camera trebuie montat departe de ferestre sau alte surse de aer rece. Astfel se vor evita pornirile nedorite care va vor umfla factura la gaze naturale.

Prelungirea duratei de viata a centralei termice

Cu totii ne dorim o centrala performanta care sa consume putin si sa ne ofere confortul dorit cat mai mult timp. Pentru aceasta trebuie sa avem in vedere verificarea periodica a acesteia. Conform legii, verificarea tehnica periodica trebuie efectuata cel putin o data la doi ani de catre o societate autorizata de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat).

Firma specializata va verifica, repara (dupa caz) si, ulterior, va constata functionarea corecta a centralei termice. Acum sunt verificate dispozitivele de control, de reglare si siguranta, gazele arse, reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare.

sursa: https://m.adevarul.ro/