Cele mai economice becuri
Dupa ce becurile cu incandescenta au fost eliminate de pe piata, acestea au fost inlocuite cu becurile economice cu vapori de mercuri, cu un bun randament energetic, dar cu o capacitate de iulminare redusa. Atunci cand Uniunea Europeana a interzis becurile clasice in favoarea celor economice au fost multe voci care au spus ca acestea din urma afecteaza consumatorii cel putin prin prisma a doua aspecte: mercurul in cantitate mare si capacitatea redusa de a lumina.
Oricum decizia UE de eliminare a becurilor clasice s-a luat fara a se face nici o analiza a impactului asupra consumatorilor. Situatia se repeta, dar de data aceasta Uniunea Europeana incearca sa corecteze o greseala anterioara si vrea sa elimine din comert becurile economice in favoare celor cu LED.
Se pare ca cel putin in acest moment becurile LED merita titlul de cele mai economice becuri. In plus au si o serie de alte avantaje care le fac net superioare celor cu vapori de mercur. Becurile cu LED folosesc diode emitatoare de lumina in locul filamentelor si al gazelor rare folosite de becurile clasice. Iluminarea cu LED-uri nu este o inventie noua. Ea dateaza din anii 60′, cand LED-urile au luat locul progresiv indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul a constat in puterea consumata redusa si durata de viata foarte mare (practic LED-urile nu trebuie inlocuite).
Timp de multi ani LED-urile au fost disponibile doar in culorile galben, portocaliu, infra-rosu, rosu si verde. In anii 90′ au fost descoperite LED-urile albastru, cyan si violet. Pasul esential care face din LED-uri cele mai economice becuri este LED-ul cu lumina alba.
LED-ul alb, folosit in becurile economice a fost descoperit in 1993. Becul LED cu lumina alba este un LED combinat de LED-uri verzi si rosii prin combinarea lungimilor de unda ale acestora.
De ce isi merita LED-urile titlul de cele mai economice becuri
Aceste sistem nou de becuri pot produce 100 lumeni folosind doar 1 watt de curent, adica un radament energetic de 90% ceea ce este un record in materie. Au dimensiune redusa, ceea ce presupune un consum mic de materiale pentru realizarea lor. Sunt rezistente in timp fata de fata de becurile fluorescente si au o viata mai mult decat indelungata, care poate ajunge la un consum casnic normal pana la peste 10 ani. Lumina produsa este intensa si poate varia foarte usor prin intensitate variabila. Nu contin mercur, sau alte materiale toxice
Exista becuri cu LED care genereaza lumina calda, dar si becuri cu lumina rece, ideale pentru birouri si magazine sau alte spatii de lucru.
Sursa: wikipedia, casa-gradina.ro