Certificatul energetic











1. Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri?

Conform Legii nr.372/2005, Certificatul energetic al cladirii (denumirea completa fiind Certificat de Performanta Energetica) este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri.

Certificatul Energetic cuprinde valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare, care permit clientilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Certificatul Energetic este insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.

Performanta energetica a cladirii reprezinta energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.

Performanta energetica a cladirii se determina conform unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza tinând cont de mai multi factori externi si interni ai cladirii:
  • izolatia termica,
  • caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor,
  • proiectarea si amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori,
  • expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate,
  • sursele proprii de producere a energiei
  • climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie;
In functie de energia consumata pentru incalzire, climatizare, iluminat cladirea primeste un indicativ de la A la G.
A reprezinta un consum redus de energie, iar G un consum mare de energie.

2. De ce este nevoie de Certificatul Energetic?
Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanta energetica a cladirilor solicita statelor membre, printre altele, sa stabileasca un sistem de certificare energetica a cladirilor.
Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie - instalatii aferente, Certificatul Energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera proprietarului si potentialului cumparator, chirias, informatii privind consumul real de energie, deci la cât se ridica cheltuielile lunare de intretinere si câti bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la parametri optimi.

Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucât sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare sau inchiriere clientul va afla câta energie se consuma anual pe metrul patrat de spatiu util si decide astfel daca va alege o cladire de clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.

3. Care sunt clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda?

In functie de performanta energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pâna in 125 de kWh/mp/an, pâna la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an.
Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atât mai mare cu cât cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

4. Cine intocmeste Certificatul Energetic si cat timp este valabil?

Certificatul Energetic al cladirii este intocmit de catre auditori energetici pentru cladiri autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Valabilitatea Certificatului Energetic este de 10 ani de la emiterea sa.

5. De când este obligatoriu Certificatul Energetic?
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 a devenit obligatorie elaborarea certificatelor si punerea acestora la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul in care se incheie contracte de vânzare - cumparare sau inchiriere a locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, precum si in cazul in care doresti sa iti reabilitezi termic locuinta. Prevederea legala era deja valabila inca din anul 2007 pentru constructiile noi carora li se facea receptia de catre autoritatile locale.
Certificatul Energetic se elaboreaza pentru urmatoarele cladiri noi sau existente, care se construiesc, sunt vândute sau inchiriate:
  • locuinte unifamiliale;
  • blocuri de locuinte;
  • birouri;
  • cladiri de invatamânt (crese, gradinite, scoli, licee, universitati, camine, internate)
  • spitale, policlinici;
  • hoteluri si restaurante;
  • sali de sport;
  • cladiri pentru servicii de comert (magazine, spatii comerciale, sedii de firme, banci);
  • alte tipuri de cladiri consumatoare de energie (cladiri industriale cu regim normal de exploatare);

Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.
Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/proprietarului si este inclus in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrându-se la cartea tehnica a constructiei sau la proprietar pâna la constituirea acesteia.

6. Cat timp dureaza realizarea unui Certificat Energetic?

Timpul de realizare a unui Certificat Energetic depinde de tipul cladirii si datele care pot fi puse la dispozitie de catre proprietar.

Pentru a putea emite certificatul, auditorul energetic colecteaza si prelucreaza date si informatii in care scop face o investigare preliminara a cladirii, operatiune ce presupune o vizita a locuintei ce urmeaza a fi certificata. Vizita include un tur al casei/apartamentului (inclusiv subsol si pod, daca este cazul), cu luarea de notite, studiul documentelor disponibile (Cartea tehnica a constructiei), executarea controalelor necesare, urmate de prelucrare a datelor, in vederea determinarii consumurilor specifice.
In general termenul/durata de realizare a unui Certificat Energetic este de 1– 2 zile pentru un apartament, 2-3 zile pentru o vila normala, aproximativ 1 saptamâna pentru un bloc de apartamente. Pentru cladiri tip birouri sau spatii comerciale durata de realizare poate fi mai mare in functie de complexitatea acestora.

7. Care este costul pentru realizarea unui Certificat Energetic?
Pretul pentru eliberarea certificatului energetic depinde de:
  • Suprafata construita a cladirii sau a apartamentului;
  • Datele puse la dispozitie de catre beneficiar;
  • Complexitatea constructiei sau a solutiilor tehnologice existente;
  • Timpul lasat la dispozitie pentru realizare;